Tygger hunden din på apporten? Her får du tips for å få bukt med problemet.

apportere retriever Jan 10, 2025

Pluto nærmer seg eieren sin med apporten i munnen, men i stedet for å holde den pent, begynner han å tygge. Hvorfor det, og hvordan få slutt på dette?

Tygging på apporten kan fort bli et problem, spesielt om det går hull på dummyen. Dette er en diskvalifiserende feil på jaktprøver for retrievere. Årsaken er at retrieverarbeid har sitt bakteppe i praktisk jakt. Hvis hunden skamferer viltet, blir det dårlig med mat på middagsbordet.

Ignorere eller reparere

Problem eller ikke problem: Lava tygger aldri på 500 grams dummyer, som brukes på jaktprøver. Mindre, slappere og mykere apporteringsgjenstander kan hun tygge litt på.


Min veteran, Lava, kjekser litt på tennisballer og mindre, slappe dummyer, men hun gjør det ikke på 500 grams standarddummyer eller fugl. Den lille tyggingen som kommer av og til, ignorerer jeg. Hvorfor gjøre et «problem» til noe som ikke er et problem?

Jeg opplever også at mange unge hunder har løse grep, og at de kan kjekse litt nå og da. Dette kan jeg også se gjennom fingrene på, hvis det ikke er mye, ikke hardt, og ikke øker i intensitet slik at det blir en vane. De fleste får et fastere grep når de blir eldre.

Dersom den firbeinte derimot har til intensjon å ødelegge apporten, agerer jeg. Hvis «Pluto» for eksempel legger seg ned for å gnage på dummyen, rygger jeg bakover og kaller på hunden. Hvis «Pluto» ikke kommer, men fortsetter å tygge, fjerner jeg apportgjenstanden. Jeg legger treningen på hylla inntil jeg betyr mer enn dummyen. Det må bli gøyere å komme hjem enn å legge seg ned for å tygge.

Små dummyer til besvær: Hvis hunden din tygger mye på små dummyer, kan du teste å bytte til en større.

Skap gode vaner

Dummyer og andre apporteringsgjenstander bruker jeg kun til trening. De ligger ikke strødd rundt i hus og hage, slik at hundene mine kan leke og tygge på dem. Hvordan skal de ellers forstå at når vi trener, er det ikke lov å tygge og leke, men når de er hjemme, er det lov?

Jeg bruker heller ikke pipeleker eller tennisballer med lyd, da jeg synes dette forsterker tyggingen. For meg handler det om å skape gode vaner og fylle på rett konto.

Treningsgjenstander- ikke tyggeleker: Dummyer bruker jeg kun til trening. De ligger aldri slengt rund, slik at hundente mine kan leke og tygge på dem.

Tidligere hjemkomstutfordringer?

En annen klassiker som kan føre til at hunden din tygger, er hvis du har blitt frustrert eller sint når den er på vei hjem med noe i munnen. Eksempelvis hvis du tidligere har hatt utfordringer med æresrunder. Da kan tyggingen komme som en bivirkning.

I slike tilfeller ville jeg tatt flere skritt tilbake og jobbet med at det er trygt og hyggelig å være inne hos deg med noe i munnen. Dette er hovedfokus i valpekurset for kommende apportører online. Men det kan også være lurt å analysere ditt eget kroppsspråk.

Keeper og Kobra

Bruk et rolig og vennlig kroppsspråk: Sett deg ned eller ha kroppstyngden bakover, da øker sjansen for at hunden din kommer helt hjem uten å tygge.


Kroppsspråket ditt kan ha stor betydning for om hunden din synes det er hyggelig å komme hjem med noe i munnen. Hvis du tar imot hunden din som en fotballkeeper, kan dette være årsaken til tyggingen.

Det vil si at du lener hele overkroppen din fremover når hunden er på vei hjem, samtidig som du strekker ut armene dine. Når den firbeinte er 1–2 meter foran deg, kaster du deg frem og griper fatt i dummyen som en kobra som lynraskt kaster seg over byttet sitt.

Denne kroppsholdningen er lite trivelig å komme hjem til. Den kan skape både konflikt og stress, som igjen kan føre til tygging.

Hvis du oppdager at du har tendenser til å ta imot hunden din som en keeper og/eller kobra, ville jeg endret på dette. Sett deg heller ned på huk i starten, eller ha i det minste kroppstyngden din lent bakover i stedet for fremover.

Vær rolig og ha fokus på å ta imot hunden, ikke dummyen. Ros vennlig når Pluto er på vei hjem med apporten, og ikke se ham rett i øynene. Husk også at det er hyggeligere å komme hjem til et smil enn en rynket panne.

Ikke knabb dummyen: Å kaste seg etter dummyen og dra den ut av munnen til hunden din, kan potensielt føre til at hunden senker farten på vei mot deg og begynner å tygge.

Tygging i gruppe

Har du en sensitiv hund, kan du oppleve at hunden din begynner å tygge på apporten under gruppetreninger. Det kan skyldes stress og usikkerhet relatert til det å løpe mot en vegg av ukjente hunder og førere. Å flytte på seg slik at hunden din slipper å løpe mot denne veggen, kan gjøre susen. Etter hvert som den firbeinte blir trygg, kan du flytte deg tilbake på linja igjen.

Selvstendige hunder med Onkel Skrue-gener vil ofte beholde apporten selv. Dette kan forsterkes under gruppetrening, og kan sees som tygging i kombinasjon med lavere tempo hjem eller at Pluto stikker av med apporten. I slike tilfeller tror jeg det er lurt å få ting til å fungere 100 prosent på tomannshånd først. En quick-fix kan eksempelvis være å operere med to apporter. Kommer du raskt inn uten å tygge, får du umiddelbart en ny apportering i motsatt retning.

Men hva med deg? Oppfører du deg likt når du trener i gruppe sammenlignet med når du trener alene med hunden din? Hvis du gjør det, flott! Fortsett med det! Hvis ikke, kan du endre på dette?

Og hva med hunden din? Oppfører den seg likt? Eller blir den stressa? Lar du Pluto apportere når han er «high as a kite», kan tyggingen være stressrelatert. Et godt råd er å følge prinsippet «Ro fører til belønning», eller rettere sagt «Ikke send hunden på en apport før den er rolig».

Overtenning: Sender du hunden din på en apport når den er «høy», kan det potensielt føre til tygging på apporten, men også andre unoter.

Lær hunden en hold-kommando

Hvis tygging har blitt en uvane, kan du lære hunden din en øvelse som du finner i mitt grunnkurs i apportering og jaktlydighet online. Her lærer jeg den firbeinte at det lønner seg å ikke tygge.

Du starter med at hunden skal holde apporten i ett sekund. Deretter klikker og belønner du (du kan også gjøre øvelsen uten klikker). Så øker du varigheten hunden skal holde dummyen uten å tygge, sekund for sekund. Når hunden forstår at den blir belønnet for å holde uten å tygge, legger jeg til kommandoen "Hold!".

Hold-kommando: Denne gjengen har lært en hold-kommando hjemme på kjøkkenet først.

Finn årsaken, slik at du velger riktig verktøy!

Det viktigste når hunden din tygger på apporten, er å forstå hvorfor den gjør det, slik at du kan finne riktig verktøy for å løse utfordringen.

Kanskje må du endre kroppsspråket ditt, være roligere som hundefører, eller endre måten du trener på. Noen ganger er det bare en liten detalj som skal til for å løse problemet, andre ganger tar det både tid og masse tålmodighet. Lykke til!

Gratis treningstips

Slik får du hunden din til å avlevere i hånd!

Få gratis arbeidsbok der du lærer hvordan du kan få hunden din til å avlevere i hånd.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.